We 2019 v6 android
Telegraph online sport

Proton persona enjin mati kipas masih berpusing

Masalah kereta wira jerking, semput-semput, aku mengalaminya pada bulan 12 tahun lalu, setelah diperiksa sendiri dua palam pencucuh/plug tidak berfungsi atau tiada api. perkara ini terjadi semasa ingin membeli kopi yang baru di mesin yang dibuat oleh rakan ku, jarak perjalanan 2km. Proton Persona (2019) dijana enjin 4-silinder sebaris 16 injap DOHC, cuma satu sesaran enjin ditawarkan 1.6L (107hp @ 5,750rpm, 150Nm @ 4,000rpm) dengan pilihan dua transmisi, manual 5-kelajuan (MT) dan CVT, manakala sistem bahan api menggunakan teknologi Suntikan Multipoin (MPI).

May 23, 2010 · Bila check, rupa-rupanya kipas radiator tak berpusing. Saya check fuse, fuse kipas masih ok. Then saya test kipas itu sendiri dengan mencabut wayar yg connect ke fan switch dan sambungkan kat body bike. Kipas itu berpusing pulak. So kesimpulannya.. 1) Ada kah fan switch tu rosak? 2) Atau ada penyebab lain yg menjadi punca selain drpd fan switch ?

Apr 04, 2016 · Masaalah enjin mati dalam keadaan berjalan slow atau berhenti di trafik light selepas top overhaul. Pomen tukar pump minyak, oil filter, radiotor services, hose valve cover, skim head, plug cable, ignation coil. Mohon bantuan Masalah kereta wira jerking, semput-semput, aku mengalaminya pada bulan 12 tahun lalu, setelah diperiksa sendiri dua palam pencucuh/plug tidak berfungsi atau tiada api. perkara ini terjadi semasa ingin membeli kopi yang baru di mesin yang dibuat oleh rakan ku, jarak perjalanan 2km.

Woh kaun thi mp3hungama

Nov 16, 2017 · Push start button sebelah kiri. Kemungkinan utk tertekan lebih tinggi kerana di sebelah penumpang. Apa kesan sekiranya sedang memandu dan ada yg tertekan pust start button itu. Adakah enjin akan mati dan bagaimana fungsi stereng dan brek.. secara normalnya, kereta yg mati enjin stereng akan di lock dan brek kaki pun akan jadi berat.. Jun 15, 2010 · Salam.saya nk crite skit pasai pgalaman enjin tersenguk2.saya guna mazda lantis hb.first skali try service trottle body..prob masih tersnguk2 enjin sempot mcm selsema buta..rpm turun naik lps tu mati enjin..kwn bilang try check distributor.so try la buka distributor.lps buka cap distributor ade nmpk rotor.rupanye dekat body rotor tu ada bocor ... entri ini khusus untuk enjin 4G9x atau 4G1X sama ada proton atau mitsu lancer dan tidak diguna pakai pada enjin lain kerana kemungkinan cara dan kaedahnya berbeza dengan apa yang saya paparkan di sini. pertamanya sejukkan kereta sekiranya baru lepas memandu dan jangan sesekali membuka radiator cap ketika panas kerana pressure coolant boleh mencederakan kita. apabila dah sejuk buka radiator ...

enjin van sy kerap mati,fuel pump,petrol filter dan plug coil semua dh ganti baru tpi enjin tetap mati bila panas or jln lbh dr 30minit..minta pencerahan dr yg pakar di sini.. By Unknown , at November 21, 2018 at 12:46 PM Apr 04, 2016 · Masaalah enjin mati dalam keadaan berjalan slow atau berhenti di trafik light selepas top overhaul. Pomen tukar pump minyak, oil filter, radiotor services, hose valve cover, skim head, plug cable, ignation coil. Mohon bantuan

salam sume... mcm nie...mggu lpas aq g melaka...time aq brenti kt kawasn reht mne ntah la aq x ingat...aq matikn enjin tbe2 ade bunyi kipas mcm aircnd...agak... Jan 10, 2013 · Salam bro..katakan kalau radiator tersumbat (agaknya la sebab enjin dah mati tapi kipas still berpusing..bila buka bonet,ada kesan air mmerata kat atas enjin ), camne nak bawa keta pi bengkel? boleh ke drive kereta tersebut ke bengkel atau apa kaedah terbaik kena buat?...isi air penuh2 dan drive ke bengkel servis radiator? Balas Hapus

Apr 04, 2016 · Masaalah enjin mati dalam keadaan berjalan slow atau berhenti di trafik light selepas top overhaul. Pomen tukar pump minyak, oil filter, radiotor services, hose valve cover, skim head, plug cable, ignation coil. Mohon bantuan

Pastikan enjin anda bersih dan tiada pemasangan bahan penebat bunyi berlebihan pada bonet. Operasi kipas penyejuk radiator dan penyaman udara perlu diperiksa. Kadangkala kita seolah-olah yakin kipas tidak bermasalah kerana ia masih berpusing seperti biasa. Tidak mustahil ia sebenar­nya beroperasi lebih perlahan daripada kelajuan sepatutnya. Pastikan enjin anda bersih dan tiada pemasangan bahan penebat bunyi berlebihan pada bonet. Operasi kipas penyejuk radiator dan penyaman udara perlu diperiksa. Kadangkala kita seolah-olah yakin kipas tidak bermasalah kerana ia masih berpusing seperti biasa. Tidak mustahil ia sebenar­nya beroperasi lebih perlahan daripada kelajuan sepatutnya. 5 hours ago · kos upah tukar enjin. water pump rosak dan kos repair - kereta.info kelisa abu toing from ipoh - general overhaul - p44 autoworks kembara ke belantara kata arisel ba: august 2009 biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear. sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik, kos cuma akan melibatkan upah ...

Crescent moon and star symbol copy and paste

Dec 04, 2012 · 5.Pastikan kipas berpusing setelah enjin panas semula 6.Jumpa mekanik jika enjin terlalu cepat jadi panas-(silinder gasket telah terbakar) Carakerja pembaikan berdasarkan kerosakan 1.Servis radiator-jika enjin panas ketika berhenti sahaja 2.Tukar thermostat-jika kipas radiator tidak berpusing dan enjin panas sekejap2
3.Wayar keluar dekat motor kipas..adalah positif,,negatif dan ke fan switch..jenis ini biasa di Proton saga ,wira dan seangkatan dengannya..kalaulah fan switch rosak..kipas tak akan berpusing,,gunanya fan swicth..apabila keadaan air panas kat radiator kipas akan berpusing..kalau rosak al-maklum tak berpusinglah kipas tadi..
Fahmi said bangun pagi td cdgnye nak basuh kete. dh alihkan kereta masuk ke garaj skit . time start ada berat skit tp still boleh hidup. bila aku nak alihkan kete je. crank 2,3 kali takleh. aik?? sebelum nie memang aku suspek ada masalah dkt starter aku buat tatau je. sebab pernah kereta aku susah nak hidup.Bro? macamne cara nak tau starter problem ke tak dan cara penyelesaian baik pulih?
salam sume... mcm nie...mggu lpas aq g melaka...time aq brenti kt kawasn reht mne ntah la aq x ingat...aq matikn enjin tbe2 ade bunyi kipas mcm aircnd...agak...
Apr 04, 2016 · Masaalah enjin mati dalam keadaan berjalan slow atau berhenti di trafik light selepas top overhaul. Pomen tukar pump minyak, oil filter, radiotor services, hose valve cover, skim head, plug cable, ignation coil. Mohon bantuan
Masalah kereta wira jerking, semput-semput, aku mengalaminya pada bulan 12 tahun lalu, setelah diperiksa sendiri dua palam pencucuh/plug tidak berfungsi atau tiada api. perkara ini terjadi semasa ingin membeli kopi yang baru di mesin yang dibuat oleh rakan ku, jarak perjalanan 2km.
Dec 04, 2012 · 5.Pastikan kipas berpusing setelah enjin panas semula 6.Jumpa mekanik jika enjin terlalu cepat jadi panas-(silinder gasket telah terbakar) Carakerja pembaikan berdasarkan kerosakan 1.Servis radiator-jika enjin panas ketika berhenti sahaja 2.Tukar thermostat-jika kipas radiator tidak berpusing dan enjin panas sekejap2
sy guna kenari… radiator,kipas,termostat semua ok tp baru2 ni jln sekejap2 engine mati… x de current… alternator ok. suatu ari sampai tgh jln antara lanchang – temerloh mati terus, tgu 5 minit hidup balik. dtg peronda lpt dia ckp engine twin cam cepat panas jika selalu naik bukit, sy keje kt genting. sy tukar air dan guna coolant, alhamdulillah kini sudah ok.

Download mod bussid java
Masalah kereta adalah tiba tiba enjin mati semasa kereta bergerak..kadang kadang enjin mcm nak mati.(semput). Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai.. mohon bantuan nasihat dan pendapat drpd pihak tuan apa sebenarnya problem kereta sya ni..
enjin van sy kerap mati,fuel pump,petrol filter dan plug coil semua dh ganti baru tpi enjin tetap mati bila panas or jln lbh dr 30minit..minta pencerahan dr yg pakar di sini.. By Unknown , at November 21, 2018 at 12:46 PM Masalah kereta adalah tiba tiba enjin mati semasa kereta bergerak..kadang kadang enjin mcm nak mati.(semput). Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai.. mohon bantuan nasihat dan pendapat drpd pihak tuan apa sebenarnya problem kereta sya ni.. 3.Wayar keluar dekat motor kipas..adalah positif,,negatif dan ke fan switch..jenis ini biasa di Proton saga ,wira dan seangkatan dengannya..kalaulah fan switch rosak..kipas tak akan berpusing,,gunanya fan swicth..apabila keadaan air panas kat radiator kipas akan berpusing..kalau rosak al-maklum tak berpusinglah kipas tadi..
Dec 01, 2011 · Enjin takkan mati kalau bateri dicabut. kalau enjin mati tu maknanya alternator rosak la tu! jadi lupekan la bateri tu dan pergi tukar alternator baru. Untuk kereta manual? takyah tukar bateri. masuk gear 2, tekan clutch dan mintak la sape2 tolak, agak2 dah berjalan sikit tu lepas clutch dan enjin akan hidup. sy guna kenari… radiator,kipas,termostat semua ok tp baru2 ni jln sekejap2 engine mati… x de current… alternator ok. suatu ari sampai tgh jln antara lanchang – temerloh mati terus, tgu 5 minit hidup balik. dtg peronda lpt dia ckp engine twin cam cepat panas jika selalu naik bukit, sy keje kt genting. sy tukar air dan guna coolant, alhamdulillah kini sudah ok.
Persona Elegance kiranya agak beruntung sebab kipas radiator dan aircond adalah berasingan, jadinya sewaktu kipas radiator rosak, suhu enjin disokong oleh kipas aircond. Walaupun tidak seratus peratus membantu, setidaknya dapat mengawal suhu enjin dari terus overheat. Feb 06, 2010 · Nak tanya 1 soalan, proton saga 1.5flx auto model 2013, problem: kipas radiator masih pusing walaupun enjin dah dimatikan. tukar relay (2 kali) dan thermostat. lepas beberapa bulan jadi balik, kali ini temperature pulak naik, cek tengok kipas tak pusing. esok bila start temperature ok, kipas berpusing. apa sebenarnya masaalahnya? risau dengan ... Dec 04, 2012 · 5.Pastikan kipas berpusing setelah enjin panas semula 6.Jumpa mekanik jika enjin terlalu cepat jadi panas-(silinder gasket telah terbakar) Carakerja pembaikan berdasarkan kerosakan 1.Servis radiator-jika enjin panas ketika berhenti sahaja 2.Tukar thermostat-jika kipas radiator tidak berpusing dan enjin panas sekejap2

Hunting gaiters nz
sy guna kenari… radiator,kipas,termostat semua ok tp baru2 ni jln sekejap2 engine mati… x de current… alternator ok. suatu ari sampai tgh jln antara lanchang – temerloh mati terus, tgu 5 minit hidup balik. dtg peronda lpt dia ckp engine twin cam cepat panas jika selalu naik bukit, sy keje kt genting. sy tukar air dan guna coolant, alhamdulillah kini sudah ok. Jul 02, 2011 · Kereta saya proton pesona. masalah dia klu waktu pagi enjin hidup tapi bila dah gerak dalam 10-15 min dia akan mati bila perlahankan kereta. bila start balik enjin hidup tapi bila masuk D mati balik tak pun bila dah gerak sekejap mati balik. dh tukar minyak hitam ok 2-3hari lps tu masalah sama balik.
Sep 27, 2013 · Sya guna persona,dlm sbulan ni sya heran knpa aircond tiba2 pndai pnas dn dlm brapa minit pndai sjuk smula,sllu jadi mcmtu…skarng pla temperature naik dn bila offkn enjin kipas msih lg on…tidak dpt jln jauh,stiap kli jaln jauh msti bhnti2 utk sejukkan enjin.. May 23, 2010 · Bila check, rupa-rupanya kipas radiator tak berpusing. Saya check fuse, fuse kipas masih ok. Then saya test kipas itu sendiri dengan mencabut wayar yg connect ke fan switch dan sambungkan kat body bike. Kipas itu berpusing pulak. So kesimpulannya.. 1) Ada kah fan switch tu rosak? 2) Atau ada penyebab lain yg menjadi punca selain drpd fan switch ?

Okta device trust agent
Dec 04, 2012 · 5.Pastikan kipas berpusing setelah enjin panas semula 6.Jumpa mekanik jika enjin terlalu cepat jadi panas-(silinder gasket telah terbakar) Carakerja pembaikan berdasarkan kerosakan 1.Servis radiator-jika enjin panas ketika berhenti sahaja 2.Tukar thermostat-jika kipas radiator tidak berpusing dan enjin panas sekejap2 Feb 06, 2010 · Nak tanya 1 soalan, proton saga 1.5flx auto model 2013, problem: kipas radiator masih pusing walaupun enjin dah dimatikan. tukar relay (2 kali) dan thermostat. lepas beberapa bulan jadi balik, kali ini temperature pulak naik, cek tengok kipas tak pusing. esok bila start temperature ok, kipas berpusing. apa sebenarnya masaalahnya? risau dengan ...
salam, kereta sy persona baru2 ni. buat hal, tgh2 jln dia mati enjin, even dah mati enjin pom enjin masih berbunyi., lepas ti bawa pergi pomen, dia ckp paip pecah n kos repair smpi, 600, skdr brtnya betul ke hrga kos tu mmg mcm tu ye? Kereta Proton Persona Elegance tersadai di tepi Lebuhraya KL-Seremban betul-betul selepas Plaza Tol Sungai Besi kerana enjin mati akibat terlalu panas. Master periksa dan dapati bahawa motor kipas radiator kereta Proton Persona Elegance kami tidak berfungsi.

entri ini khusus untuk enjin 4G9x atau 4G1X sama ada proton atau mitsu lancer dan tidak diguna pakai pada enjin lain kerana kemungkinan cara dan kaedahnya berbeza dengan apa yang saya paparkan di sini. pertamanya sejukkan kereta sekiranya baru lepas memandu dan jangan sesekali membuka radiator cap ketika panas kerana pressure coolant boleh mencederakan kita. apabila dah sejuk buka radiator ...
Harga kipas meja baru purata RM 1++ bagi model yang berjenama. Tahukah anda kipas yang mempunyai masalah seperti tajuk artikel ini boleh dibaiki dengan hanya menukarkan kondensor yang kedudukannya berhampiran dengan motor kipas. Lihat susunan gambar di bawah untuk mengetahui cara dan kaedah penukaran kondensor kipas. Jika Proton Persona dipandu dengan pergerakan slalom yang agresif dengan kelajuan melebihi 100 km/j, ianya masih boleh dikawal tanpa berpusing ke arah bertentangan! Namun peningkatan paling ketara adalah kadar NVH ( Noise, Vibration and Harshness ) di mana ruang kabin kini lebih senyap dan kurang gegaran berbanding Iriz dan yang terbaik dalam ... May 23, 2010 · Bila check, rupa-rupanya kipas radiator tak berpusing. Saya check fuse, fuse kipas masih ok. Then saya test kipas itu sendiri dengan mencabut wayar yg connect ke fan switch dan sambungkan kat body bike. Kipas itu berpusing pulak. So kesimpulannya.. 1) Ada kah fan switch tu rosak? 2) Atau ada penyebab lain yg menjadi punca selain drpd fan switch ? Nov 16, 2017 · Push start button sebelah kiri. Kemungkinan utk tertekan lebih tinggi kerana di sebelah penumpang. Apa kesan sekiranya sedang memandu dan ada yg tertekan pust start button itu. Adakah enjin akan mati dan bagaimana fungsi stereng dan brek.. secara normalnya, kereta yg mati enjin stereng akan di lock dan brek kaki pun akan jadi berat.. Kereta Proton Persona Elegance tersadai di tepi Lebuhraya KL-Seremban betul-betul selepas Plaza Tol Sungai Besi kerana enjin mati akibat terlalu panas. Master periksa dan dapati bahawa motor kipas radiator kereta Proton Persona Elegance kami tidak berfungsi.
Harga kipas meja baru purata RM 1++ bagi model yang berjenama. Tahukah anda kipas yang mempunyai masalah seperti tajuk artikel ini boleh dibaiki dengan hanya menukarkan kondensor yang kedudukannya berhampiran dengan motor kipas. Lihat susunan gambar di bawah untuk mengetahui cara dan kaedah penukaran kondensor kipas. Sep 27, 2013 · Sya guna persona,dlm sbulan ni sya heran knpa aircond tiba2 pndai pnas dn dlm brapa minit pndai sjuk smula,sllu jadi mcmtu…skarng pla temperature naik dn bila offkn enjin kipas msih lg on…tidak dpt jln jauh,stiap kli jaln jauh msti bhnti2 utk sejukkan enjin.. Fahmi said bangun pagi td cdgnye nak basuh kete. dh alihkan kereta masuk ke garaj skit . time start ada berat skit tp still boleh hidup. bila aku nak alihkan kete je. crank 2,3 kali takleh. aik?? sebelum nie memang aku suspek ada masalah dkt starter aku buat tatau je. sebab pernah kereta aku susah nak hidup.Bro? macamne cara nak tau starter problem ke tak dan cara penyelesaian baik pulih? Feb 24, 2014 · Kipas radiator akan berpusing kalau enjin dah panas. Aku tak tau kereta jenama laintapi kalau wira bila aircond ON, kompressor 'engaged' akan sbbkn kipas aircond turut berpusing. Tapi perlu diingat, kipas acond berpusing bila kompressor engaged bkn sekadar tekan tombol acond didashboard, kipas kat depan tu brpusing.
sallam bro nk tnyer sket proton persona elegance semput ada bunyik mletop letop aper masalah nyer lg yerrrk??spark plug dh tukar 4bjik,tb dh cuci tp tb jer,fuel filter pn dh tukar tp masih jgak then semput tu kalau jln slow la dn enjin bergegar keter aku pkai dh lebih kurg dlm6 tahun la jgak..tolg yer bro Assalamualaikum. enjin van sy kerap mati,fuel pump,petrol filter dan plug coil semua dh ganti baru tpi enjin tetap mati bila panas or jln lbh dr 30minit..minta pencerahan dr yg pakar di sini.. By Unknown , at November 21, 2018 at 12:46 PM Masalah kereta adalah tiba tiba enjin mati semasa kereta bergerak..kadang kadang enjin mcm nak mati.(semput). Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai.. mohon bantuan nasihat dan pendapat drpd pihak tuan apa sebenarnya problem kereta sya ni..

10 things that make the Peugeot 3008 European Car of the Year. Written by Kuhen K. Velusamy The European Car of the Year award is the ultimate prize for every major car maker. Jika Proton Persona dipandu dengan pergerakan slalom yang agresif dengan kelajuan melebihi 100 km/j, ianya masih boleh dikawal tanpa berpusing ke arah bertentangan! Namun peningkatan paling ketara adalah kadar NVH ( Noise, Vibration and Harshness ) di mana ruang kabin kini lebih senyap dan kurang gegaran berbanding Iriz dan yang terbaik dalam ... Pastikan enjin anda bersih dan tiada pemasangan bahan penebat bunyi berlebihan pada bonet. Operasi kipas penyejuk radiator dan penyaman udara perlu diperiksa. Kadangkala kita seolah-olah yakin kipas tidak bermasalah kerana ia masih berpusing seperti biasa. Tidak mustahil ia sebenar­nya beroperasi lebih perlahan daripada kelajuan sepatutnya.

Feb 06, 2010 · Nak tanya 1 soalan, proton saga 1.5flx auto model 2013, problem: kipas radiator masih pusing walaupun enjin dah dimatikan. tukar relay (2 kali) dan thermostat. lepas beberapa bulan jadi balik, kali ini temperature pulak naik, cek tengok kipas tak pusing. esok bila start temperature ok, kipas berpusing. apa sebenarnya masaalahnya? risau dengan ...
sy guna kenari… radiator,kipas,termostat semua ok tp baru2 ni jln sekejap2 engine mati… x de current… alternator ok. suatu ari sampai tgh jln antara lanchang – temerloh mati terus, tgu 5 minit hidup balik. dtg peronda lpt dia ckp engine twin cam cepat panas jika selalu naik bukit, sy keje kt genting. sy tukar air dan guna coolant, alhamdulillah kini sudah ok.
Nov 16, 2017 · Push start button sebelah kiri. Kemungkinan utk tertekan lebih tinggi kerana di sebelah penumpang. Apa kesan sekiranya sedang memandu dan ada yg tertekan pust start button itu. Adakah enjin akan mati dan bagaimana fungsi stereng dan brek.. secara normalnya, kereta yg mati enjin stereng akan di lock dan brek kaki pun akan jadi berat.. Feb 24, 2014 · Kipas radiator akan berpusing kalau enjin dah panas. Aku tak tau kereta jenama laintapi kalau wira bila aircond ON, kompressor 'engaged' akan sbbkn kipas aircond turut berpusing. Tapi perlu diingat, kipas acond berpusing bila kompressor engaged bkn sekadar tekan tombol acond didashboard, kipas kat depan tu brpusing.

Jul 14, 2015 · SE kongsi beberapa perkara yang menyebabkan kereta bergegar (kereta berusia, bukan digegarkan ya). Antara 2 benda yang biasa rosak dan haus ialah engin mounting dan absorber mounting (top mounting). 2 benda ini semakin lusuh jika pemanduan kereta kerap melalui jalan bergegar, tidak rata, hentakan dan gegaran kuat.
Belling g741 user manual
Bali kreta atrakcje
Ny hofte silkeborg
Sep 27, 2013 · Sya guna persona,dlm sbulan ni sya heran knpa aircond tiba2 pndai pnas dn dlm brapa minit pndai sjuk smula,sllu jadi mcmtu…skarng pla temperature naik dn bila offkn enjin kipas msih lg on…tidak dpt jln jauh,stiap kli jaln jauh msti bhnti2 utk sejukkan enjin..

Persona Elegance kiranya agak beruntung sebab kipas radiator dan aircond adalah berasingan, jadinya sewaktu kipas radiator rosak, suhu enjin disokong oleh kipas aircond. Walaupun tidak seratus peratus membantu, setidaknya dapat mengawal suhu enjin dari terus overheat. Tindakan apabila enjin tiba-tiba mati Panduan pemeriksaan berikut mungkin boleh anda lakukan ketika berhadapan dengan masalah itu. Lakukan pemeriksaan berikut mengikut turutan. Periksa air bateri. Pastikan air bateri cukup iaitu paras airnya mesti merendam keseluruhan plat bateri. Periksa kepala bateri, enjin van sy kerap mati,fuel pump,petrol filter dan plug coil semua dh ganti baru tpi enjin tetap mati bila panas or jln lbh dr 30minit..minta pencerahan dr yg pakar di sini.. By Unknown , at November 21, 2018 at 12:46 PM Harga kipas meja baru purata RM 1++ bagi model yang berjenama. Tahukah anda kipas yang mempunyai masalah seperti tajuk artikel ini boleh dibaiki dengan hanya menukarkan kondensor yang kedudukannya berhampiran dengan motor kipas. Lihat susunan gambar di bawah untuk mengetahui cara dan kaedah penukaran kondensor kipas. Jul 02, 2011 · Kereta saya proton pesona. masalah dia klu waktu pagi enjin hidup tapi bila dah gerak dalam 10-15 min dia akan mati bila perlahankan kereta. bila start balik enjin hidup tapi bila masuk D mati balik tak pun bila dah gerak sekejap mati balik. dh tukar minyak hitam ok 2-3hari lps tu masalah sama balik. Oct 24, 2016 · Written by bujang3 Posted in Cerita Aku 7 comments. February 20, 2017 - 8:44 am Zid. Assalamualaikum..kereta sy proton persona pn sama jgk mcm saudara..bila enjin off kipas aircond akn berpusing sendiri..bila enjin sejuk pn kipas aircond akan berpusing..pening cari pomen.smpai skrg masi x boleh buat..adakah mkin motor kipas radiator or kipas aircong yg patut tukar? Fahmi said bangun pagi td cdgnye nak basuh kete. dh alihkan kereta masuk ke garaj skit . time start ada berat skit tp still boleh hidup. bila aku nak alihkan kete je. crank 2,3 kali takleh. aik?? sebelum nie memang aku suspek ada masalah dkt starter aku buat tatau je. sebab pernah kereta aku susah nak hidup.Bro? macamne cara nak tau starter problem ke tak dan cara penyelesaian baik pulih?

Pastikan enjin anda bersih dan tiada pemasangan bahan penebat bunyi berlebihan pada bonet. Operasi kipas penyejuk radiator dan penyaman udara perlu diperiksa. Kadangkala kita seolah-olah yakin kipas tidak bermasalah kerana ia masih berpusing seperti biasa. Tidak mustahil ia sebenar­nya beroperasi lebih perlahan daripada kelajuan sepatutnya. Dec 17, 2011 · Slps siap pmbaikan 'body' yg kemek olh w/shop didapati enjin masih cpt panas & gegar. Berbeza dgn viva kwn saya walaupun 15 minit enjon dihidupkan keadaan enjon masih biasa. Radiator, thermostat & enjin mounting tlh ditkr baru. Pomen bg tau water pump & kipas tiada masalah. Skrg ni enjin cpt panas & gegar agak kuat drp sblm kereta accident dulu. Baru ganti fuel pam tadi setelah beberapa insiden enjin mati semasa jem dan kereta idle atauslow moving. Mula2 apek niservice throtle. Jadi balik seminggu lps tu. Pastu tukar crank sensor. 2 benda ni dah abiskan duit dekat 500. Lepas tu masih jadi. Aku cakap fuel pam dia tak percaya. Baru ganti fuel pam tadi setelah beberapa insiden enjin mati semasa jem dan kereta idle atauslow moving. Mula2 apek niservice throtle. Jadi balik seminggu lps tu. Pastu tukar crank sensor. 2 benda ni dah abiskan duit dekat 500. Lepas tu masih jadi. Aku cakap fuel pam dia tak percaya.

sallam bro nk tnyer sket proton persona elegance semput ada bunyik mletop letop aper masalah nyer lg yerrrk??spark plug dh tukar 4bjik,tb dh cuci tp tb jer,fuel filter pn dh tukar tp masih jgak then semput tu kalau jln slow la dn enjin bergegar keter aku pkai dh lebih kurg dlm6 tahun la jgak..tolg yer bro Assalamualaikum. Oct 24, 2016 · Written by bujang3 Posted in Cerita Aku 7 comments. February 20, 2017 - 8:44 am Zid. Assalamualaikum..kereta sy proton persona pn sama jgk mcm saudara..bila enjin off kipas aircond akn berpusing sendiri..bila enjin sejuk pn kipas aircond akan berpusing..pening cari pomen.smpai skrg masi x boleh buat..adakah mkin motor kipas radiator or kipas aircong yg patut tukar? salam..brother aku nak tanya cikit masalah kereta aku ni.aku pakai proton persona version 1,dah 4 tahun aku pakai,masalah nya kereta aku tiba-tiba mati masa tengah memandu,ada la 2,3 kali jadi,ko paham la kalau tiba-tiba enjin mati stering jadi keras,break tak makan.dekat mana aku nak setting balik kereta aku ni kalau dekat kawasan selangor,DAN ... Dec 04, 2012 · 5.Pastikan kipas berpusing setelah enjin panas semula 6.Jumpa mekanik jika enjin terlalu cepat jadi panas-(silinder gasket telah terbakar) Carakerja pembaikan berdasarkan kerosakan 1.Servis radiator-jika enjin panas ketika berhenti sahaja 2.Tukar thermostat-jika kipas radiator tidak berpusing dan enjin panas sekejap2 Feb 24, 2014 · Kipas radiator akan berpusing kalau enjin dah panas. Aku tak tau kereta jenama laintapi kalau wira bila aircond ON, kompressor 'engaged' akan sbbkn kipas aircond turut berpusing. Tapi perlu diingat, kipas acond berpusing bila kompressor engaged bkn sekadar tekan tombol acond didashboard, kipas kat depan tu brpusing.

Old desi maa beta open sex

Kalau matikan enjin pas tu pusing kunci sampai on (enjin belum start), kipas aircond (dalam enjin bay) berpusing. Saya try gak diy masalah tu, satu2nya cara yang saya jumpa ialah dengan mencabut salah satu lampu kecil didalam suis tersebut. Pastikan enjin anda bersih dan tiada pemasangan bahan penebat bunyi berlebihan pada bonet. Operasi kipas penyejuk radiator dan penyaman udara perlu diperiksa. Kadangkala kita seolah-olah yakin kipas tidak bermasalah kerana ia masih berpusing seperti biasa. Tidak mustahil ia sebenar­nya beroperasi lebih perlahan daripada kelajuan sepatutnya.

Non so chiamarlo amore

sy guna kenari… radiator,kipas,termostat semua ok tp baru2 ni jln sekejap2 engine mati… x de current… alternator ok. suatu ari sampai tgh jln antara lanchang – temerloh mati terus, tgu 5 minit hidup balik. dtg peronda lpt dia ckp engine twin cam cepat panas jika selalu naik bukit, sy keje kt genting. sy tukar air dan guna coolant, alhamdulillah kini sudah ok. May 14, 2009 · Setiap hari kita akan memandu kereta itupun bagi yang ada lesen lah atau pun yang hanya sebagai penumpang. Masalah yang timbul jika dalam kesesakan jalan, dan cuaca panas anda tentu berasa gelisah dan tidak selesa jika sistem pendingin udara kereta tidak berfungsi – air-cond tidak sejuk,angin yang keluar berbau hapak dan saluran paip bocor. May 14, 2009 · Setiap hari kita akan memandu kereta itupun bagi yang ada lesen lah atau pun yang hanya sebagai penumpang. Masalah yang timbul jika dalam kesesakan jalan, dan cuaca panas anda tentu berasa gelisah dan tidak selesa jika sistem pendingin udara kereta tidak berfungsi – air-cond tidak sejuk,angin yang keluar berbau hapak dan saluran paip bocor. aritu aku bwk keta persona E.pas stop enjin then lock pintu..tibe2 kipas keta on sendiri..lama jgk..lebih kurang 2 3 minit jgk..risau gak aku..aku xg second... Proton Persona Elegance Owner's Club - kipas keta on sendiri - Forum

sy guna kenari… radiator,kipas,termostat semua ok tp baru2 ni jln sekejap2 engine mati… x de current… alternator ok. suatu ari sampai tgh jln antara lanchang – temerloh mati terus, tgu 5 minit hidup balik. dtg peronda lpt dia ckp engine twin cam cepat panas jika selalu naik bukit, sy keje kt genting. sy tukar air dan guna coolant, alhamdulillah kini sudah ok. Tindakan apabila enjin tiba-tiba mati Panduan pemeriksaan berikut mungkin boleh anda lakukan ketika berhadapan dengan masalah itu. Lakukan pemeriksaan berikut mengikut turutan. Periksa air bateri. Pastikan air bateri cukup iaitu paras airnya mesti merendam keseluruhan plat bateri. Periksa kepala bateri,

aritu aku bwk keta persona E.pas stop enjin then lock pintu..tibe2 kipas keta on sendiri..lama jgk..lebih kurang 2 3 minit jgk..risau gak aku..aku xg second... Proton Persona Elegance Owner's Club - kipas keta on sendiri - Forum Tindakan apabila enjin tiba-tiba mati Panduan pemeriksaan berikut mungkin boleh anda lakukan ketika berhadapan dengan masalah itu. Lakukan pemeriksaan berikut mengikut turutan. Periksa air bateri. Pastikan air bateri cukup iaitu paras airnya mesti merendam keseluruhan plat bateri. Periksa kepala bateri, Pastikan enjin anda bersih dan tiada pemasangan bahan penebat bunyi berlebihan pada bonet. Operasi kipas penyejuk radiator dan penyaman udara perlu diperiksa. Kadangkala kita seolah-olah yakin kipas tidak bermasalah kerana ia masih berpusing seperti biasa. Tidak mustahil ia sebenar­nya beroperasi lebih perlahan daripada kelajuan sepatutnya.

10 things that make the Peugeot 3008 European Car of the Year. Written by Kuhen K. Velusamy The European Car of the Year award is the ultimate prize for every major car maker. Jul 02, 2011 · Kereta saya proton pesona. masalah dia klu waktu pagi enjin hidup tapi bila dah gerak dalam 10-15 min dia akan mati bila perlahankan kereta. bila start balik enjin hidup tapi bila masuk D mati balik tak pun bila dah gerak sekejap mati balik. dh tukar minyak hitam ok 2-3hari lps tu masalah sama balik.

10 things that make the Peugeot 3008 European Car of the Year. Written by Kuhen K. Velusamy The European Car of the Year award is the ultimate prize for every major car maker.
Feb 24, 2014 · Kipas radiator akan berpusing kalau enjin dah panas. Aku tak tau kereta jenama laintapi kalau wira bila aircond ON, kompressor 'engaged' akan sbbkn kipas aircond turut berpusing. Tapi perlu diingat, kipas acond berpusing bila kompressor engaged bkn sekadar tekan tombol acond didashboard, kipas kat depan tu brpusing. Oct 24, 2016 · Written by bujang3 Posted in Cerita Aku 7 comments. February 20, 2017 - 8:44 am Zid. Assalamualaikum..kereta sy proton persona pn sama jgk mcm saudara..bila enjin off kipas aircond akn berpusing sendiri..bila enjin sejuk pn kipas aircond akan berpusing..pening cari pomen.smpai skrg masi x boleh buat..adakah mkin motor kipas radiator or kipas aircong yg patut tukar?
Jika Proton Persona dipandu dengan pergerakan slalom yang agresif dengan kelajuan melebihi 100 km/j, ianya masih boleh dikawal tanpa berpusing ke arah bertentangan! Namun peningkatan paling ketara adalah kadar NVH ( Noise, Vibration and Harshness ) di mana ruang kabin kini lebih senyap dan kurang gegaran berbanding Iriz dan yang terbaik dalam ...
Baru ganti fuel pam tadi setelah beberapa insiden enjin mati semasa jem dan kereta idle atauslow moving. Mula2 apek niservice throtle. Jadi balik seminggu lps tu. Pastu tukar crank sensor. 2 benda ni dah abiskan duit dekat 500. Lepas tu masih jadi. Aku cakap fuel pam dia tak percaya.
Baru ganti fuel pam tadi setelah beberapa insiden enjin mati semasa jem dan kereta idle atauslow moving. Mula2 apek niservice throtle. Jadi balik seminggu lps tu. Pastu tukar crank sensor. 2 benda ni dah abiskan duit dekat 500. Lepas tu masih jadi. Aku cakap fuel pam dia tak percaya. Siap dah ubah kereta ke stesen minyak berhampiran lagi sebelum enjin mati semula dan tak hidup-hidup lagi….”aduh!”, saya mula risau. Kereta Volvo mula menjadi bebanan. Nak diringkaskan cerita kerisauan saya jadi kebenaran. Mekanik mendapati enjin kereta tersebut sudah crack. Suhu naik hanya disebabkan kipas bermasalah.
aritu aku bwk keta persona E.pas stop enjin then lock pintu..tibe2 kipas keta on sendiri..lama jgk..lebih kurang 2 3 minit jgk..risau gak aku..aku xg second... Proton Persona Elegance Owner's Club - kipas keta on sendiri - Forum salam..brother aku nak tanya cikit masalah kereta aku ni.aku pakai proton persona version 1,dah 4 tahun aku pakai,masalah nya kereta aku tiba-tiba mati masa tengah memandu,ada la 2,3 kali jadi,ko paham la kalau tiba-tiba enjin mati stering jadi keras,break tak makan.dekat mana aku nak setting balik kereta aku ni kalau dekat kawasan selangor,DAN ... enjin van sy kerap mati,fuel pump,petrol filter dan plug coil semua dh ganti baru tpi enjin tetap mati bila panas or jln lbh dr 30minit..minta pencerahan dr yg pakar di sini.. By Unknown , at November 21, 2018 at 12:46 PM 3.Wayar keluar dekat motor kipas..adalah positif,,negatif dan ke fan switch..jenis ini biasa di Proton saga ,wira dan seangkatan dengannya..kalaulah fan switch rosak..kipas tak akan berpusing,,gunanya fan swicth..apabila keadaan air panas kat radiator kipas akan berpusing..kalau rosak al-maklum tak berpusinglah kipas tadi..
Jul 02, 2011 · Kereta saya proton pesona. masalah dia klu waktu pagi enjin hidup tapi bila dah gerak dalam 10-15 min dia akan mati bila perlahankan kereta. bila start balik enjin hidup tapi bila masuk D mati balik tak pun bila dah gerak sekejap mati balik. dh tukar minyak hitam ok 2-3hari lps tu masalah sama balik.
Persona Elegance kiranya agak beruntung sebab kipas radiator dan aircond adalah berasingan, jadinya sewaktu kipas radiator rosak, suhu enjin disokong oleh kipas aircond. Walaupun tidak seratus peratus membantu, setidaknya dapat mengawal suhu enjin dari terus overheat.
Baru ganti fuel pam tadi setelah beberapa insiden enjin mati semasa jem dan kereta idle atauslow moving. Mula2 apek niservice throtle. Jadi balik seminggu lps tu. Pastu tukar crank sensor. 2 benda ni dah abiskan duit dekat 500. Lepas tu masih jadi. Aku cakap fuel pam dia tak percaya. Sep 27, 2013 · Sya guna persona,dlm sbulan ni sya heran knpa aircond tiba2 pndai pnas dn dlm brapa minit pndai sjuk smula,sllu jadi mcmtu…skarng pla temperature naik dn bila offkn enjin kipas msih lg on…tidak dpt jln jauh,stiap kli jaln jauh msti bhnti2 utk sejukkan enjin..

Azur lane tier list 2020

salam..brother aku nak tanya cikit masalah kereta aku ni.aku pakai proton persona version 1,dah 4 tahun aku pakai,masalah nya kereta aku tiba-tiba mati masa tengah memandu,ada la 2,3 kali jadi,ko paham la kalau tiba-tiba enjin mati stering jadi keras,break tak makan.dekat mana aku nak setting balik kereta aku ni kalau dekat kawasan selangor,DAN ... Baru ganti fuel pam tadi setelah beberapa insiden enjin mati semasa jem dan kereta idle atauslow moving. Mula2 apek niservice throtle. Jadi balik seminggu lps tu. Pastu tukar crank sensor. 2 benda ni dah abiskan duit dekat 500. Lepas tu masih jadi. Aku cakap fuel pam dia tak percaya.

Jan 10, 2013 · Salam bro..katakan kalau radiator tersumbat (agaknya la sebab enjin dah mati tapi kipas still berpusing..bila buka bonet,ada kesan air mmerata kat atas enjin ), camne nak bawa keta pi bengkel? boleh ke drive kereta tersebut ke bengkel atau apa kaedah terbaik kena buat?...isi air penuh2 dan drive ke bengkel servis radiator? Balas Hapus salam, kereta sy persona baru2 ni. buat hal, tgh2 jln dia mati enjin, even dah mati enjin pom enjin masih berbunyi., lepas ti bawa pergi pomen, dia ckp paip pecah n kos repair smpi, 600, skdr brtnya betul ke hrga kos tu mmg mcm tu ye? sy guna kenari… radiator,kipas,termostat semua ok tp baru2 ni jln sekejap2 engine mati… x de current… alternator ok. suatu ari sampai tgh jln antara lanchang – temerloh mati terus, tgu 5 minit hidup balik. dtg peronda lpt dia ckp engine twin cam cepat panas jika selalu naik bukit, sy keje kt genting. sy tukar air dan guna coolant, alhamdulillah kini sudah ok. Masalah kereta wira jerking, semput-semput, aku mengalaminya pada bulan 12 tahun lalu, setelah diperiksa sendiri dua palam pencucuh/plug tidak berfungsi atau tiada api. perkara ini terjadi semasa ingin membeli kopi yang baru di mesin yang dibuat oleh rakan ku, jarak perjalanan 2km.

Kalau matikan enjin pas tu pusing kunci sampai on (enjin belum start), kipas aircond (dalam enjin bay) berpusing. Saya try gak diy masalah tu, satu2nya cara yang saya jumpa ialah dengan mencabut salah satu lampu kecil didalam suis tersebut. Fahmi said bangun pagi td cdgnye nak basuh kete. dh alihkan kereta masuk ke garaj skit . time start ada berat skit tp still boleh hidup. bila aku nak alihkan kete je. crank 2,3 kali takleh. aik?? sebelum nie memang aku suspek ada masalah dkt starter aku buat tatau je. sebab pernah kereta aku susah nak hidup.Bro? macamne cara nak tau starter problem ke tak dan cara penyelesaian baik pulih?

Dec 01, 2011 · Enjin takkan mati kalau bateri dicabut. kalau enjin mati tu maknanya alternator rosak la tu! jadi lupekan la bateri tu dan pergi tukar alternator baru. Untuk kereta manual? takyah tukar bateri. masuk gear 2, tekan clutch dan mintak la sape2 tolak, agak2 dah berjalan sikit tu lepas clutch dan enjin akan hidup.
Pers 2 login
May 23, 2010 · Bila check, rupa-rupanya kipas radiator tak berpusing. Saya check fuse, fuse kipas masih ok. Then saya test kipas itu sendiri dengan mencabut wayar yg connect ke fan switch dan sambungkan kat body bike. Kipas itu berpusing pulak. So kesimpulannya.. 1) Ada kah fan switch tu rosak? 2) Atau ada penyebab lain yg menjadi punca selain drpd fan switch ?
Tindakan apabila enjin tiba-tiba mati Panduan pemeriksaan berikut mungkin boleh anda lakukan ketika berhadapan dengan masalah itu. Lakukan pemeriksaan berikut mengikut turutan. Periksa air bateri. Pastikan air bateri cukup iaitu paras airnya mesti merendam keseluruhan plat bateri. Periksa kepala bateri,
Tindakan apabila enjin tiba-tiba mati Panduan pemeriksaan berikut mungkin boleh anda lakukan ketika berhadapan dengan masalah itu. Lakukan pemeriksaan berikut mengikut turutan. Periksa air bateri. Pastikan air bateri cukup iaitu paras airnya mesti merendam keseluruhan plat bateri. Periksa kepala bateri,

Chimie 2nde les solutions

Apr 07, 2014 · Salam tuan, kereta saya persona 1.6 iafm auto, taun 2009. Skrg ni bila drive dlm 30minit ke atas, enjin akan mati tiba2. Bila start semula, enjin hidup, tp lambang check enjin kluar dan rpm naik terus ke 8k. Tp enjin takberderum kuat. Normal. Saya boleh bawak mcm biasa. Boleh tuan agak masalahnya? Reply Delete Apr 04, 2016 · Masaalah enjin mati dalam keadaan berjalan slow atau berhenti di trafik light selepas top overhaul. Pomen tukar pump minyak, oil filter, radiotor services, hose valve cover, skim head, plug cable, ignation coil. Mohon bantuan
Sep 27, 2013 · Sya guna persona,dlm sbulan ni sya heran knpa aircond tiba2 pndai pnas dn dlm brapa minit pndai sjuk smula,sllu jadi mcmtu…skarng pla temperature naik dn bila offkn enjin kipas msih lg on…tidak dpt jln jauh,stiap kli jaln jauh msti bhnti2 utk sejukkan enjin.. Oct 24, 2016 · Written by bujang3 Posted in Cerita Aku 7 comments. February 20, 2017 - 8:44 am Zid. Assalamualaikum..kereta sy proton persona pn sama jgk mcm saudara..bila enjin off kipas aircond akn berpusing sendiri..bila enjin sejuk pn kipas aircond akan berpusing..pening cari pomen.smpai skrg masi x boleh buat..adakah mkin motor kipas radiator or kipas aircong yg patut tukar?
Tindakan apabila enjin tiba-tiba mati Panduan pemeriksaan berikut mungkin boleh anda lakukan ketika berhadapan dengan masalah itu. Lakukan pemeriksaan berikut mengikut turutan. Periksa air bateri. Pastikan air bateri cukup iaitu paras airnya mesti merendam keseluruhan plat bateri. Periksa kepala bateri, salam sume... mcm nie...mggu lpas aq g melaka...time aq brenti kt kawasn reht mne ntah la aq x ingat...aq matikn enjin tbe2 ade bunyi kipas mcm aircnd...agak...
Persona Elegance kiranya agak beruntung sebab kipas radiator dan aircond adalah berasingan, jadinya sewaktu kipas radiator rosak, suhu enjin disokong oleh kipas aircond. Walaupun tidak seratus peratus membantu, setidaknya dapat mengawal suhu enjin dari terus overheat. Dec 17, 2011 · Slps siap pmbaikan 'body' yg kemek olh w/shop didapati enjin masih cpt panas & gegar. Berbeza dgn viva kwn saya walaupun 15 minit enjon dihidupkan keadaan enjon masih biasa. Radiator, thermostat & enjin mounting tlh ditkr baru. Pomen bg tau water pump & kipas tiada masalah. Skrg ni enjin cpt panas & gegar agak kuat drp sblm kereta accident dulu. sy guna kenari… radiator,kipas,termostat semua ok tp baru2 ni jln sekejap2 engine mati… x de current… alternator ok. suatu ari sampai tgh jln antara lanchang – temerloh mati terus, tgu 5 minit hidup balik. dtg peronda lpt dia ckp engine twin cam cepat panas jika selalu naik bukit, sy keje kt genting. sy tukar air dan guna coolant, alhamdulillah kini sudah ok. Kereta Proton Persona Elegance tersadai di tepi Lebuhraya KL-Seremban betul-betul selepas Plaza Tol Sungai Besi kerana enjin mati akibat terlalu panas. Master periksa dan dapati bahawa motor kipas radiator kereta Proton Persona Elegance kami tidak berfungsi.
3.Wayar keluar dekat motor kipas..adalah positif,,negatif dan ke fan switch..jenis ini biasa di Proton saga ,wira dan seangkatan dengannya..kalaulah fan switch rosak..kipas tak akan berpusing,,gunanya fan swicth..apabila keadaan air panas kat radiator kipas akan berpusing..kalau rosak al-maklum tak berpusinglah kipas tadi..
salam sume... mcm nie...mggu lpas aq g melaka...time aq brenti kt kawasn reht mne ntah la aq x ingat...aq matikn enjin tbe2 ade bunyi kipas mcm aircnd...agak... Sep 27, 2013 · Sya guna persona,dlm sbulan ni sya heran knpa aircond tiba2 pndai pnas dn dlm brapa minit pndai sjuk smula,sllu jadi mcmtu…skarng pla temperature naik dn bila offkn enjin kipas msih lg on…tidak dpt jln jauh,stiap kli jaln jauh msti bhnti2 utk sejukkan enjin.. Nov 16, 2017 · Push start button sebelah kiri. Kemungkinan utk tertekan lebih tinggi kerana di sebelah penumpang. Apa kesan sekiranya sedang memandu dan ada yg tertekan pust start button itu. Adakah enjin akan mati dan bagaimana fungsi stereng dan brek.. secara normalnya, kereta yg mati enjin stereng akan di lock dan brek kaki pun akan jadi berat..
May 23, 2010 · Bila check, rupa-rupanya kipas radiator tak berpusing. Saya check fuse, fuse kipas masih ok. Then saya test kipas itu sendiri dengan mencabut wayar yg connect ke fan switch dan sambungkan kat body bike. Kipas itu berpusing pulak. So kesimpulannya.. 1) Ada kah fan switch tu rosak? 2) Atau ada penyebab lain yg menjadi punca selain drpd fan switch ? Nov 16, 2017 · Push start button sebelah kiri. Kemungkinan utk tertekan lebih tinggi kerana di sebelah penumpang. Apa kesan sekiranya sedang memandu dan ada yg tertekan pust start button itu. Adakah enjin akan mati dan bagaimana fungsi stereng dan brek.. secara normalnya, kereta yg mati enjin stereng akan di lock dan brek kaki pun akan jadi berat..
May 14, 2009 · Setiap hari kita akan memandu kereta itupun bagi yang ada lesen lah atau pun yang hanya sebagai penumpang. Masalah yang timbul jika dalam kesesakan jalan, dan cuaca panas anda tentu berasa gelisah dan tidak selesa jika sistem pendingin udara kereta tidak berfungsi – air-cond tidak sejuk,angin yang keluar berbau hapak dan saluran paip bocor. Masalah kereta wira jerking, semput-semput, aku mengalaminya pada bulan 12 tahun lalu, setelah diperiksa sendiri dua palam pencucuh/plug tidak berfungsi atau tiada api. perkara ini terjadi semasa ingin membeli kopi yang baru di mesin yang dibuat oleh rakan ku, jarak perjalanan 2km.
salam, kereta sy persona baru2 ni. buat hal, tgh2 jln dia mati enjin, even dah mati enjin pom enjin masih berbunyi., lepas ti bawa pergi pomen, dia ckp paip pecah n kos repair smpi, 600, skdr brtnya betul ke hrga kos tu mmg mcm tu ye?
entri ini khusus untuk enjin 4G9x atau 4G1X sama ada proton atau mitsu lancer dan tidak diguna pakai pada enjin lain kerana kemungkinan cara dan kaedahnya berbeza dengan apa yang saya paparkan di sini. pertamanya sejukkan kereta sekiranya baru lepas memandu dan jangan sesekali membuka radiator cap ketika panas kerana pressure coolant boleh mencederakan kita. apabila dah sejuk buka radiator ... Dah lama saya tak buka ruang untuk para pemilik kereta Proton untuk memberi ulasan mengenai kereta mereka. Kali ini saya beri ruang kepada pemilik Proton Prevé dan Suprima S untuk membuat ulasan tak kira lah apa jua, sebagai contoh kelebihan, kekurangan, masalah yang dihadapi dan cadangan untuk penambahbaikan model tersebut supaya dapat dikongsi bersama pembaca setia funtasticko.net.

enjin van sy kerap mati,fuel pump,petrol filter dan plug coil semua dh ganti baru tpi enjin tetap mati bila panas or jln lbh dr 30minit..minta pencerahan dr yg pakar di sini.. By Unknown , at November 21, 2018 at 12:46 PM Apr 04, 2016 · Masaalah enjin mati dalam keadaan berjalan slow atau berhenti di trafik light selepas top overhaul. Pomen tukar pump minyak, oil filter, radiotor services, hose valve cover, skim head, plug cable, ignation coil. Mohon bantuan
Dec 01, 2011 · Enjin takkan mati kalau bateri dicabut. kalau enjin mati tu maknanya alternator rosak la tu! jadi lupekan la bateri tu dan pergi tukar alternator baru. Untuk kereta manual? takyah tukar bateri. masuk gear 2, tekan clutch dan mintak la sape2 tolak, agak2 dah berjalan sikit tu lepas clutch dan enjin akan hidup. enjin van sy kerap mati,fuel pump,petrol filter dan plug coil semua dh ganti baru tpi enjin tetap mati bila panas or jln lbh dr 30minit..minta pencerahan dr yg pakar di sini.. By Unknown , at November 21, 2018 at 12:46 PM Tindakan apabila enjin tiba-tiba mati Panduan pemeriksaan berikut mungkin boleh anda lakukan ketika berhadapan dengan masalah itu. Lakukan pemeriksaan berikut mengikut turutan. Periksa air bateri. Pastikan air bateri cukup iaitu paras airnya mesti merendam keseluruhan plat bateri. Periksa kepala bateri, salam..brother aku nak tanya cikit masalah kereta aku ni.aku pakai proton persona version 1,dah 4 tahun aku pakai,masalah nya kereta aku tiba-tiba mati masa tengah memandu,ada la 2,3 kali jadi,ko paham la kalau tiba-tiba enjin mati stering jadi keras,break tak makan.dekat mana aku nak setting balik kereta aku ni kalau dekat kawasan selangor,DAN ... Kereta Proton Persona Elegance tersadai di tepi Lebuhraya KL-Seremban betul-betul selepas Plaza Tol Sungai Besi kerana enjin mati akibat terlalu panas. Master periksa dan dapati bahawa motor kipas radiator kereta Proton Persona Elegance kami tidak berfungsi.
Pastikan enjin anda bersih dan tiada pemasangan bahan penebat bunyi berlebihan pada bonet. Operasi kipas penyejuk radiator dan penyaman udara perlu diperiksa. Kadangkala kita seolah-olah yakin kipas tidak bermasalah kerana ia masih berpusing seperti biasa. Tidak mustahil ia sebenar­nya beroperasi lebih perlahan daripada kelajuan sepatutnya. Harga kipas meja baru purata RM 1++ bagi model yang berjenama. Tahukah anda kipas yang mempunyai masalah seperti tajuk artikel ini boleh dibaiki dengan hanya menukarkan kondensor yang kedudukannya berhampiran dengan motor kipas. Lihat susunan gambar di bawah untuk mengetahui cara dan kaedah penukaran kondensor kipas.
Jul 02, 2011 · Kereta saya proton pesona. masalah dia klu waktu pagi enjin hidup tapi bila dah gerak dalam 10-15 min dia akan mati bila perlahankan kereta. bila start balik enjin hidup tapi bila masuk D mati balik tak pun bila dah gerak sekejap mati balik. dh tukar minyak hitam ok 2-3hari lps tu masalah sama balik. 10 things that make the Peugeot 3008 European Car of the Year. Written by Kuhen K. Velusamy The European Car of the Year award is the ultimate prize for every major car maker. Dec 04, 2012 · 5.Pastikan kipas berpusing setelah enjin panas semula 6.Jumpa mekanik jika enjin terlalu cepat jadi panas-(silinder gasket telah terbakar) Carakerja pembaikan berdasarkan kerosakan 1.Servis radiator-jika enjin panas ketika berhenti sahaja 2.Tukar thermostat-jika kipas radiator tidak berpusing dan enjin panas sekejap2
10 things that make the Peugeot 3008 European Car of the Year. Written by Kuhen K. Velusamy The European Car of the Year award is the ultimate prize for every major car maker. Fahmi said bangun pagi td cdgnye nak basuh kete. dh alihkan kereta masuk ke garaj skit . time start ada berat skit tp still boleh hidup. bila aku nak alihkan kete je. crank 2,3 kali takleh. aik?? sebelum nie memang aku suspek ada masalah dkt starter aku buat tatau je. sebab pernah kereta aku susah nak hidup.Bro? macamne cara nak tau starter problem ke tak dan cara penyelesaian baik pulih? Persona Elegance kiranya agak beruntung sebab kipas radiator dan aircond adalah berasingan, jadinya sewaktu kipas radiator rosak, suhu enjin disokong oleh kipas aircond. Walaupun tidak seratus peratus membantu, setidaknya dapat mengawal suhu enjin dari terus overheat. Apr 07, 2014 · Salam tuan, kereta saya persona 1.6 iafm auto, taun 2009. Skrg ni bila drive dlm 30minit ke atas, enjin akan mati tiba2. Bila start semula, enjin hidup, tp lambang check enjin kluar dan rpm naik terus ke 8k. Tp enjin takberderum kuat. Normal. Saya boleh bawak mcm biasa. Boleh tuan agak masalahnya? Reply Delete Masalah kereta adalah tiba tiba enjin mati semasa kereta bergerak..kadang kadang enjin mcm nak mati.(semput). Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai.. mohon bantuan nasihat dan pendapat drpd pihak tuan apa sebenarnya problem kereta sya ni.. Persona Elegance kiranya agak beruntung sebab kipas radiator dan aircond adalah berasingan, jadinya sewaktu kipas radiator rosak, suhu enjin disokong oleh kipas aircond. Walaupun tidak seratus peratus membantu, setidaknya dapat mengawal suhu enjin dari terus overheat. Masalah kereta adalah tiba tiba enjin mati semasa kereta bergerak..kadang kadang enjin mcm nak mati.(semput). Sy dah tukar ecu,iafm,fuel filter,fuel pump,spark plug,service throtle body,cam sensor dan crank sensor ttp masalah x selesai.. mohon bantuan nasihat dan pendapat drpd pihak tuan apa sebenarnya problem kereta sya ni.. Jan 10, 2013 · Salam bro..katakan kalau radiator tersumbat (agaknya la sebab enjin dah mati tapi kipas still berpusing..bila buka bonet,ada kesan air mmerata kat atas enjin ), camne nak bawa keta pi bengkel? boleh ke drive kereta tersebut ke bengkel atau apa kaedah terbaik kena buat?...isi air penuh2 dan drive ke bengkel servis radiator? Balas Hapus

aritu aku bwk keta persona E.pas stop enjin then lock pintu..tibe2 kipas keta on sendiri..lama jgk..lebih kurang 2 3 minit jgk..risau gak aku..aku xg second... Proton Persona Elegance Owner's Club - kipas keta on sendiri - Forum





Kalau matikan enjin pas tu pusing kunci sampai on (enjin belum start), kipas aircond (dalam enjin bay) berpusing. Saya try gak diy masalah tu, satu2nya cara yang saya jumpa ialah dengan mencabut salah satu lampu kecil didalam suis tersebut.